top of page
Ψυχο Ενηλικων
Συμβουλευτικη γονεων
Συμβουλευτικη αδελφων
Σχολες γονεων

Ψυχοθεραπεία παιδιών-εφήβων

Η ψυχοθεραπεία των παιδιών διαφοροποιείται αρκετά από την ψυχοθεραπεία των ενηλίκων σε πολλά σημεία, καθώς τα παιδιά χρειάζονται εξειδικευμένη προσέγγιση ώστε να νιώσουν ασφάλεια και να εκφράσουν το συναίσθημά τους.

Κύριο εργαλείο στην ψυχοθεραπεία παιδιών είναι το παιχνίδι και όχι ο λόγος.

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν σκέψεις, αγωνίες δυσκολίες και μέσα σ ένα ασφαλές περιβάλλον να βιώσουν μια επανορθωτική εμπειρία.  Επιπλέον, μέσα από στοχευμένες ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες εκπαιδεύονται στο να διαχειρίζονται τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή τους, να εκφράζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να αντεπεξέρχονται σε διάφορες πιεστικές καταστάσεις (πχ. πένθος, bullying, διαζύγιο γονέων, μετακόμιση κτλ.)

 

Η εφηβεία είναι από μόνη της μία ιδιαίτερη ηλικία, με πολλές σωματικές, συναισθηματικές και γνωστικές αλλαγές.

Οι έφηβοι -ισορροπώντας ανάμεσα στην παιδικότητα και την ενηλικίωση-προσπαθούν να δομήσουν την δική τους ταυτότητα αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

 

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι από τα πιο συνήθη συμπτώματα που βιώνουν οι έφηβοι και μπορεί να προκύπτουν τόσο από φιλικές όσο και από οικογενειακές σχέσεις. Επιπλέον, συχνά παλεύουν με το άγχος των εξετάσεων καθώς επίσης και με το θέμα της εξερεύνησης της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Η συμβουλευτική βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να «ξεκλειδώσουν» τα συναισθήματα τους, να μάθουν να τα αναγνωρίζουν και να προωθείται η ολόπλευρη ψυχοικοινωνική τους ανάπτυξη.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος ενήλικας να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Μπορεί να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άγχος του, να αντιμετωπίζει κατάθλιψη, να θέλει να διαχειριστεί κάποιες συγκεκριμένες φοβίες ή τραυματικές εμπειρίες, να δυσκολεύεται στις σχέσεις του, ή απλά να επιθυμεί να μπει σε ένα δημιουργικό ταξίδι αυτογνωσίας με στόχο να βελτιώσει τη ζωή του.

Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ψυχοθεραπείας εξετάζεται με σεβασμό το αίτημα του ενδιαφερόμενου και ορίζεται το θεραπευτικό συμβόλαιο.

Η άνευ όρων αποδοχή, ο σεβασμός στην προσωπικότητα και τις επιλογές του ατόμου, η εμπιστοσύνη, η φροντίδα και το ενδιαφέρον μέσα στην θεραπευτική σχέση είναι που οδηγούν τον θεραπευόμενο να βρει την δύναμη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται στη ζωή του.

Η θεραπευτική σχέση χαρακτηρίζεται από εχεμύθεια και σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Συμβουλευτική γονέων-οικογένειας

Ο γονεϊκός ρόλος είναι ίσως ο πιο σημαντικός και απαιτητικός ρόλος στην ζωή ενός ενήλικα.

Ωστόσο, πολλές φορές στο οικογενειακό σύστημα προκύπτουν εντάσεις και συγκρούσεις που δυσκολεύουν την επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών.

 

Συχνά προκύπτουν ζητήματα όπου γονείς νιώθουν αδύναμοι να τα αντιμετωπίσουν όπως πχ. διαζύγιο, μετακόμιση, αναπηρία, ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών, θάνατος στην οικογένεια.

 

Ακόμη, πολλοί γονείς απλά επιθυμούν να μοιραστούν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, με στόχο να επιτύχουν μια πιο υγιή και λειτουργική σχέση με το παιδί τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Άλλωστε όλοι χρειαζόμαστε έναν υποστηρικτικό σύμμαχο στην ανατροφή του παιδιού μας!

[Λίστα Υπηρεσιών]

Συμβουλευτική γονέων και αδερφών

Η ανακοίνωση της  διάγνωσης κάποια μορφής αναπηρίας, μοιάζει πολύ με μια διαδικασία πένθους στην οποία μπαίνει όλο το οικογενειακό σύστημα. Όλα τα μέλη χρειάζονται χρόνο, ενδυνάμωση και υποστήριξη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Τα  αδέρφια παιδιών με Αναπηρία επίσης βιώνουν δύσκολα συναισθήματα και ενδεχομένως να δυσκολεύονται να διαχειριστούν την αναπηρία του αδερφού τους, ενώ εγείρονται συναισθήματα θυμού, ντροπής ή ενοχής.

 

Ο ψυχολόγος γίνεται  συνοδοιπόρος ολόκληρης της οικογένειας στο δρόμο της αποδοχής και της ενδυνάμωσης, μέσα από μια συστημική οπτική.

Δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ασφαλιστικά ταμεία, όταν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Σχολές γονέων

Οι «Σχολές Γονέων» είναι ομάδες στις οποίες συμμετέχουν γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ευημερία της οικογένειας και την ψυχική υγεία των παιδιών.  Είναι στην ουσία ομάδες ενδυνάμωσης, στις οποίες παρέχεται στήριξη, γνώση και δεξιότητες για μια όμορφη οικογενειακή ζωή!

Στόχος της σχολής γονέων, είναι η  ενίσχυση του γονεϊκού  ρόλου, η αλληλεπίδραση  με άλλους γονείς και η σωστή ενημέρωση. 

 

Μέσα από την ενεργητική συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, ως άνθρωπο κι ως εκ τούτου κι ως γονέα. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα πιθανά λάθη επικοινωνίας που κάνουν και διδάσκονται  τρόπους να τα διορθώνουν.

Εκπαιδεύονται σε εναλλακτικές δεξιότητες θετικής επικοινωνίας που τους επιτρέπουν να εφαρμόζουν τις αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού/των παιδιών τους.

 

Κάποια από τα θέματα που δουλεύονται στις Σχολές Γονέων:

  • πώς να χειρίζονται τους αδερφικούς καβγάδες

  • πώς να βάζουν όρια

  • πώς να αναπτύσσουν εναλλακτικές δεξιότητες επικοινωνίας, με βάση την ενσυναίσθηση

  • πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

  • τι να περιμένουν ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού τους

  • πώς να συνδέονται με τα παιδιά τους με αποδοχή και σεβασμό

…και πολλά άλλα!

[Λίστα Υπηρεσιών]

Αrt Τherapy/Θεραπεία Τέχνης

Θεραπεία μέσω της τέχνης είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Όπως λέει και η έκφραση «μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις», έτσι και η καλλιτεχνική έκφραση βοηθά πολύ στην εξωτερίκευση και διαχείριση δύσκολων θεμάτων.

 

Με την Art Therapy παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν στο χαρτί, τον πηλό, και σε διάφορα άλλα υλικά, βαθύτερα συναισθήματα, σκέψεις και βιώματα που θα ήταν δύσκολο να εκφραστούν με λόγια. 

Η τέχνη βοηθά τους ανθρώπους να επιλύσουν εσωτερικά ζητήματα και να διαχειριστούν καλύτερα κάποια συναισθήματα. Μειώνει το άγχος, βοηθά στην αυτοεκτίμηση, προωθεί την αυτοέκφραση, απαλύνει τα συναισθήματα. Μέσα από την Art Therapy  μπορούν να δουλευτούν και ειδικά θέματα όπως πχ. διαχείριση απώλειας, κατάθλιψη, άγχος, χωρισμός, προβλήματα αυτοεκτίμησης, τραυματικές εμπειρίες κτλ.

 

Στην διαδικασία αυτή μπορεί να εμπλακεί ο οποιοσδήποτε – δεν χρειάζονται να προϋπάρχουν τεχνικές δεξιότητες ή κάποιο ταλέντο!

[Λίστα Υπηρεσιών]

Θεραπεία Ζεύγους

Το στρες στην καθημερινότητα, η έλλειψη επικοινωνίας, οι αλλαγές στις συνθήκες ζωής (πχ. ερχομός παιδιού, αλλαγή δουλειάς κτλ.), η ανατροφή των παιδιών και πολλά άλλα, μπορούν να φθείρουν τη σχέση μέσα στο ζευγάρι.

Έτσι προκύπτουν εντάσεις και διαφωνίες, μειωμένο ενδιαφέρον για τον/την σύντροφο και αρνητικές συμπεριφορές (πχ. προσβολές, γκρίνια, θυμός).

Η θεραπεία ζεύγους είναι μια δημιουργική διαδικασία στην οποία το ζευγάρι αναστοχάζεται τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα, επαναδιαπραγματεύεται όρια και συμπεριφορές, επικοινωνεί με σεβασμό και ειλικρίνεια με στόχο να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας.

 

Πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία στις σχέσεις, αρκεί να εμπλακούμε με νέα ματιά, αγάπη και κατανόηση!

[Λίστα Υπηρεσιών]

Εποπτεία σε νέους Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Η εποπτεία αφορά συνεδρίες υποστήριξης επαγγελματιών, με στόχο να  διαχειριστούν ή και να αποτρέψουν την εργασιακή κόπωση (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης).

 

Μέσα από τις συνεδρίες εποπτείας δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος και χρόνος, ώστε επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας να μπορούν να μοιραστούν άγχη, ανησυχίες και προβληματισμούς που προκύπτουν από την εργασία τους σε διάφορα πλαίσια  παροχής υπηρεσίων (π.χ. ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, θεραπευτής κ.α.)

 

Στις συνεδρίες εποπτείας, ο στόχος είναι τόσο η ενίσχυση της αυτοφροντίδας όσο και η γνωστική ενδυνάμωση-συμβουλευτική σε θέματα που άπτονται του επαγγελματικού τους ρόλου.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Συνεδρίες εξ αποστάσεως

Οι  εξ αποστάσεως συνεδρίες μέσω διαδικτύου (Skype, Viber, Zoom) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και εξίσου αποτελεσματικές με τις συνεδρίες δια ζώσης. Άλλωστε έχουν σαφή πλεονεκτήματα όπως:

  • Άνεση χώρου και ευκολία πρόσβασης («από το σπίτι μου!»)

  • Εξοικονόμηση χρόνου («στο χρόνο μου!»)

  • Μείωση κοινωνικού στίγματος («χωρίς να το γνωρίζει κανείς»)

 

Είναι πολύ χρήσιμη μέθοδος κυρίως για άτομα που μένουν σε νησιά, μικρές κοινότητες ή στο εξωτερικό, παρ’ όλα αυτά όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις εξ αποστάσεως συνεδρίες, χάριν ευκολίας!

[Λίστα Υπηρεσιών]

Διαχείριση Πένθους

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια. Με τον όρο απώλεια δεν νοείται μόνο ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου αλλά και ο τερματισμός μιας σχέσης, ο αποχωρισμός από το αγαπημένο μας μέρος, το γκρέμισμα των ονείρων μας.

Στα παιδιά το πένθος φτάνει και στην απώλεια ενός αγαπημένου τους ζώου, στην απομάκρυνση από ένα φίλο τους, στο διαζύγιο των γονιών του, στη μετάβαση από μία εκπαιδευτική βαθμίδα σε άλλη.

 

Η αντίδραση μας στην απώλεια μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί να προκληθεί σημαντικού βαθμού εξουθένωση, γνωστικές αλλοιώσεις και δύσκολα συναισθήματα.

Με τη βοήθεια της ψυχολόγου επιχειρείται η κατανόηση των συναισθημάτων αυτών, η απόδοση νοήματος στην απώλεια και τελικά η επανεπένδυση στη ζωή.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Διαχείριση άγχους

Η Ψυχολόγος χρησιμοποιεί την εξειδικευμένη τεχνική του MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιούνται αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

 

Επίσης, χρησιμοποιώντας γνωσιακές τεχνικές (πχ. γνωστική αναδόμηση) εκπαιδεύει τον πελάτη να αναγνωρίζει το άγχος του, να το κατανοήσει και εν τέλει να το αλλάξει, υιοθετώντας πιο λειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές.

[Λίστα Υπηρεσιών]

Θεραπεια τεχνης
Θεραπεια ζευγους
Εποπτεια
Εξ αποστασεως
Πενθους
Αγχους
bottom of page